Evde Soğan Yetiştirme
Soğanı her tip saksıda, içeride ve balkonda rahatça yetiştirebilirsiniz.
Bunun için ben genel olarak balkon saksısını tercih ediyorum. Saksı çeşitleri ile ilgili bu başlıktan da bilgi edinebilirsiniz.
Soğanı ekme nedenim ise, hem saksıda en kolay yetiştireceğiniz ürünlerden biri hem de mutfağımızda oldukça kullanılan bir gıdadır.
Hem taze hem de kök kısmını çıkarıp tüketebilirsiniz. Bakımı oldukça kolaydır.
Tohum
Tohum yerine normal soğan ve arpacık soğanını karışık olarak ektim.
Saksı Seçimi
Soğanlarımız için geniş ve orta derinlikte bir saksı yeterli olur.
Ölçü olarak ise 20-25 cm derinlikte ve 30-40 cm genişlikte olan bir saksı bolça soğan almanızı sağlayacaktır.
Ben tercihen balkon saksını kullanıyorum daha geniş alanda olması ve saksının dikdörtgen şekli balkonda yetişmemi sağlıyor.
Toprak Seçimi
Soğan yüksek verimli humuslu toprağı sever.
Fidecilerden gübreli toprak ve torf alabilirsiniz.
Saksınızın altına 3 te 1 i olacak şekilde gübreli topraktan koyun ve kalan kısma da torf ilave edin.
Soğan Ekimi
Bunun için en basit ve pratik yöntem mutfağınızda olan soğanlardan seçtiğiniz 3-4 tanesini kökleri aşağı gelecek şekilde toprağın 5-6 mm içine ekmektir.
Sulama ve zaman ile soğanlarınızın uç verdiğini göreceksiniz.
Diğer bir yöntem ise soğan tohumu temin etmektir.
Sulama
Soğanlarınıza toprağın durumuna ve havanın sıcaklığına göre günlük ya da 2 günde 1 su verebilirsiniz.
Toprağı nemli tutmanız önemli.
Saksınızda altlık kullanmalısınız.
Fazla sulama soğan başlarının dipte çürümesine neden olacaktır.
Güneş
Soğan da güneşi sever ancak direkt görmemesi gerekir.
Aydınlık ama direkt güneş almayan yerlerde soğanlarınız daha hızlı büyüyecektir.
Çok sıcak ve güneşli günlerde isterseniz daha gölge ama aydınlık bir yere alabilirsiniz.
Yaklaşık 15-20 gün süre içerisinde soğanlarınız hazır olacaklar.
Aslında eve soğan yetiştirmek ve taze taze ya da kök olarak çıkarıp tüketmek bu kadar basit.
Adımları izlediğiniz zaman siz de evde soğan yetiştirebilirsiniz.
Soğanlar uç verdiğinde aşama aşama yazıyı güncelleyerek fotoğraf ve yazı ekleyeceğim.
peki evdeki soğanı ektiğimizde, kuru soğan olarak çoğalmıyor sadece yeşil soğan olarak mı faydalanıyoruz?
YanıtlaSil