Bugün saksıda yetiştirilebilen otlardan bahsedeceğiz. Balkonda ya da evin bir köşesinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Otlardan bazılarını sıralamak gerekirse;
Nane,
Maydanoz,
Dere Otu,
Biberiye,
Fesleğen,
Kekik
Nane: Naneyi ekmek ve büyütmek için en iyi zaman ilk bahardır. Tohum olarak ekilebileceği gibi nanenin dalları ile de köklendirip ekim yapılabilir. Taze dallardan çoğaltma için yeterli uzunluktaki bir dalı temiz suya koyarak köklendirip ekebilirsiniz.
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim naneleri adım adım sizlerle paylaşacağım.
Maydanoz: Maydanozu ekmek ve büyütmek için en iyi zaman ilk bahardır. Soğuğu pek sevmezler. Tohum olarak ekilebilir. Güneşi seven bir bitkidir, sabahları ışık alıp gün içinde aydınlık ama direkt güneşi görmeyen bir alanda bulunması büyümesini kolaylaştırır.
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim maydanozları adım adım sizlerle paylaşacağım.
Dere Otu: Yetişmesi yine kolay bir bitkidir. Salata, cacık, dolma gibi yemeklerin de vazgeçilmezidir.
Dere otu özel bakım istemeyen. Toprak, su ve ışık olduğu sürece kolaylıkla büyüyen bir bitkidir. Tohumları için nemlendirme yapıldığında rahatlıkla ürün alabilirsiniz
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim dere otlarını adım adım sizlerle paylaşacağım.
Biberiye: Biberiye de nane gibidir. Yoğun aromalı bir bitkidir ve çok dayanıklıdır. Her çeşit toprakta yetişebilir. Nane gibi uzun sapları suda köklendirip, uygun bir kaba ekebilirsiniz.
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim dere otlarını adım adım sizlerle paylaşacağım.
Fesleğen: Hem konusu hem de kattığı ufak lezzeti ile yemeklerin zirvelere taşıyabilir. Balkonda yetiştirmek için uygun bir sakı ve tohumları ekmek için ilk baharın başlarında olmanız lazım. Bol ışık seven bir bitkidir. Çiçek açana kadar taze fesleğen toplayabilirsiniz.
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim fesleğeni adım adım sizlerle paylaşacağım.
Kekik: Yetiştirmesi diğerlerine göre daha zor olabilir ama tohumu dışında satılan hazır fideler de size çok kolaylık sağlayacaktır. Kekik okulu ve mutfakta çok sık kullanılan bir bitkidir. Saksınızda, balkonunuzda yetiştireceğiniz için ekme zamanı çok önemli değildir. Güneşten yanmayacağı ama bol ışık alacağı yerlerde daha hızlı büyür.
Bir başka yazımda kendi yetiştirdiğim fesleğeni adım adım sizlerle paylaşacağım.
Bu otlar dışında farklı denemeler yapabilir ve balkonda yetiştirerek kendinize şehir içinde bir bahçe oluşturabilirsiniz.
Taze ve dalından kullanmanın tadı bile farklı hissettirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.