Temel Bakım Tavsiyeleri
Saksı seçiminden, toprağa, sulamaya, gübrelemeye ve ilaca kadar belli bir düzende ilerleyerek, bitki bakımının püf noktalarına hep beraber bakalım.
Balkonda yetiştiriyorsanız, aydınlık ama güneşten yanmayacak bir konuma saksılarınızı yerleştirin.
Bitkilerinizi gözlemleyin ve yerlerini sevip sevmediklerine dikkat edin, gerekirse değiştirip yeni yer ayarlayarak verimini arttırabilirsiniz.
Toprak Seçimi verim almanızda önemlidir. Her toprağı balkonunuza, saksınıza koymayın.
Ara ara saksınızın toprağın üstünü tırmık ya da çatal yardımı ile eşeleyin ve toprağı havalandırın.
Toprağınızı senede 1 kez taze ve kaliteli toprakta karıştırabilirsiniz ve kimyasal gübre eklemeden daha iyi bir toprak elde edebilirsiniz.
Saksı tabağı ( saksı altlığı) kullanın. Sık sık kontrol edin.
Saksınızın drenajını iyi ayarlayın, suyu ne çok geçirip ne de çok su tutmalıdır.
Aşırı sulama yapmayın, aşırı sulama geniş yapraklı bitkiler ve bambular için sorun teşkil etmez ancak sıradan bir bitki ( sebze-meyve-çiçek) fazla sudan dolayı köklerde çürüme yapabilir.
Saksıda çıkan yabani otları temizleyin.
Saksıdaki bitkinize dinlendirilmiş su verin.
Toprağınıza takviye yapmak isterseniz azot, potasyum, fosfor, mineral vb maddeleri eklerden tavsiye edilenden fazlasını kullanmayın. Sebze, meyve ve çiçeklerinizin gelişiminde aksaklıklara köklerde yanmalara neden olabilir.
İlaçlamaya ihtiyaç duyarsanız, tavsiye edilen miktarı aşmadan ilaçlama yapmanız daha iyi olacaktır.
İlaçlamada mümkün olduğu kadar doğal ya da doğala yakın ilaç kullanın, hem bitkinizin yanmasını engeller hem de toprakta daha az kalıntı bırakacaktır. Aldığınız meyve sebzelerin daha doğal olduğunu bilerek tüketebilirsiniz.
Balkonda yetiştiriyorsanız yeni fideler ve tohumlar kuşların ilgisini çekebilir, ara sıra kontrol etmeniz gerekebilir. Filizlenme ve fide aşamasında bitkilerinizi içeride de yetiştirebilirsiniz. Belli boyuta geldiklerinde zamanla balkona yavaş yavaş alıştırabilirsiniz.
Genel anlamda bu tavsiyelere dikkat ettiğiniz sürece sebze, meyve ve çiçeklerinizi istediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz.
İlerleyen zamanlarda önemli maddelere daha detaylı inceleyerek, örnek bir saksı, fide, tohum yetiştirme ve bakımı şeklinde yazıları da sizlerle paylaşacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.